Jak vybrat pilový pás na kov

Pokud potřebujte pro vaši pilu nový pilový pás na kov a nejste si jistí výběrem, poradíme vám jak na to. Vždy je důležité řídit se doporučením výrobce pily a také tím, jaký materiál budete řezat.

Šířka a délka pilového pásu

Pro správnou funkčnost pily a pilového pásu musíte zjistit, jaký rozměr potřebujete. Uvádí jej výrobce vaší pásové pily. Jiný pás obvykle nedoporučujeme používat. Typ pilového pásu závisí právě na požadované šířce. Například pro pilu Pilana PMS 130/130 šířku je doporučená šířka pásu 13 mm. Délku pásu se svařuje na míru, v tomto případě je délka 1440mm (u pily PMS 130/130).

U nás máte výběr jednoduchý, stačí si zvolit pilu kterou máte, a u ní je doporučený pilový pás, nebo využijte filtry pilových pásů pro konkrétní pily ZDE.

Řezný materiál, který budete řezat

Při správném výběru pásu na kov záleží, jaký materiál budete řezat. Záleží na jeho rozměrech, tvaru a také tvrdosti.

Příklady:

Tvrdost materiálu: do 45 HRC / Tvar: profily a tvrdý materiál
Vhodný pilový pás: Wikus Ecoflex M42 (EKONOM)

Tvrdost materiálu: do 45 HRC / Tvar: profily větších rozměrů a plný materiál / Použití: masivní i svazkové řezání větších rozměrů
Vhodný pilový pás: Wikus Marathon M42 (STANDARD)

Tvrdost materiálu: do 45 HRC / Tvar: profily a tvrdý materiál / Použití: sériová výroba
Vhodný pilový pás: Wikus Vario M42 (PROFIL)

Tvrdost materiálu: do 50 HRC / Tvar: velké profily a plný materiál / Použití: pro nástrojové oceli, titan, bronzy...
Vhodný pilový pás: Wikus Marathon M51 (PREMIUM)

Více informací naleznete v článku “značení pilových pásů Wikus”.

Zubová rozteč pilového pásu

Pro výběr pilového pásu je důležitá také velikost neboli rozteč zubu. Je to vlastně počet zubů na palec (také označované jako TPI (teeth per inch)). Tento údaj značí, kolik je zubů na délce 25,4 mm (1 palce). Volba rozteče zubů je závislá na daném obrobku.

- Pro řezání velkých průměrů: pilové pásy s hrubou roztečí
- Pro řezání malých průměrů: pilové pásy s malou roztečí

V záběru by měly být aspoň 4 zuby, a platí, že čím menší počet zubů v záběru, tím vyšší řezný výkon. Je to dáno rozložením tlaku a schopností jednotlivých zubů vniknout do materiálu.

Máme také dva druhy roztečí:

- Konstantní rozteč: po celé délce pásu jsou zuby rovnoměrně rozmístěny (mají stejnou mezi zubovou mezeru).
- Variabilní rozteč: Je označena dvěma čísly (10-14 nebo 10/14). Tato čísla značí minimální a maximální rozteč zubů ve skupině. Tato skupina se na páse neustále opakuje. Variabilní ozubení má výhodu ve větší univerzálnosti použití pásu, používá se například tam, kde se střídá typ profilu materiálu. Variabilní zuby také snižují vibrace.

My jsme vám výběr vhodných pilových pásů na naše pily ulehčili, a u každé pily máte pod jejím popisem doporučené pilové pásy již připraveny.

Related products

Produkt byl přidán do seznamu oblíbených
Produkt byl přidán k porovnání.