Jak vybrat pilový kotouč

Pro správný výběr pilových kotoučů ať už na dřevo, nebo kov je dobré řídit se určitými pravidly.

1. Jaký průměr pilového kotouče?

Správná volba průměru kotouče je jednoduchá, vždy se řiďte dle doporučení výrobce nebo manuálu k vaší kotoučové, pokosové, ponorné stolové či jiné pily. Nikdy do pily nevkládejte větší průměr kotouče, byť i o několik málo milimetrů. Většinou jsou hlavně novější pily konstruovány tak, že moc místa nezbývá (hlavně kvůli kompaktnosti pily), a tak můžete jednoduše poškodit samotnou pilu. Nedoporučuje se používat ani menší průměr pilových kotoučů, protože u pily nemusí správně fungovat její bezpečností prvky.


2. Jaká tloušťka pilového kotouče?

Tloušťka (říká se i síla těla) kotouče má negativní i pozitivní vliv na rychlost řezu i prořez a samotný kotouč. Obecně platí, že čím je tloušťka menší (tenčí kotouč), tím je řez kvalitnější a rychlejší. Nevýhoda je však v tom, že dochází k vibracím a také většímu zahřívání kotouče, tím i k menší životnosti pokud s ním nezacházíte dobře. Tenké kotouče se používají nejčastěji do pokosových pil pro rychlé a čisté řezání tenkých profilů a lišt. Dnes se nejčastěji potkáte s tloušťkou kotouče od 1,5 až po 3,5mm.


3. Jaký je správný počet zubů pilového kotouče?

Řiďte se jednoduchým pravidlem. Čím je větší počet zubů na pilovém kotouči, tím čistější řez, ale také menší rychlost řezu. Naopak menší počet zubů dovolí rychlejší řez ale menší kvalitu řezu (hrubý někdy otřepaný řez). Správná volba počtu zubů na kotouči závisí také na druhu řezaného materiálu. Například:

  • Řezání masivního dřeva (podélně) - volte menší počet zubů pro dobrý odvod pilin
  • Řezání masivního dřeva (příčně) - volte vyšší počet zubů
  • Řezání lamina a DTD - volte vysoký počet zubů pro čistý řez bez otřepů

Není to ale jen o počtu zubů, důležitá je také zkušenost samotné obsluhy. Výrobce má většinou již zuby dle použití správně zvoleny, takže vám ulehčil výběr.


4. Jaký zvolit materiál zubů pilového kotouče

Dnes je většina kotoučů vybavena plátky se slinutým karbidem (SK), ty nabízí vysokou kvalitu řezu a dlouhou životnost břitu. Je to tedy dobrá volba hlavně v poměru cena / výkon. Kotouče s SK plátky jsou dnes už levné takže je můžete použít i v domácím a kutilském prostředí. Mnohem méně používané jsou kotouče s HSS plátky, které se používají na speciální aplikace, jsou vyrobené z rychlořezné nástrojové oceli.


5. Vhodný sklon zubů pilového kotouče

Jsou dva typy sklonu zubů.

  • Pozitivní sklon - pro řezání masivního dřeva, železných kovů
  • Negativní sklon - pro řezání neželezných kovů a laminované desky


6. Vhodný tvar zubů pilového kotouče

Tvar neboli geometrie zubů je několik a výrobce je volí na daný typ kotouče. Obecně:

  • Střídavý tvar zubů - pro rychlý a přesný řez dřevěných materiálů
  • Dutinkový tvar zubů - pro přesný a čistý řez DTD a laminovaných desek
  • Trapézový tvar zubů - pro řezání neželezných kovů, plastů a kompzitních materiálů

Doporučené odkazy:

Produkt byl přidán do seznamu oblíbených
Produkt byl přidán k porovnání.