Jak vybrat řezný diamantový kotouč?



Než začnete s řezáním pomocí diamantových řezných kotoučů, měli byste vědět několik základních informací o jejich použití a funkčnosti pro dokonalý řez v poměru dlouhé životnosti.

Vždy se snažte používat diamantový kotouč určený na konkrétní typ materiálu. To že koupíte ten nejdražší kotouč neznamená, že bude pro daný typ práce nejlepší. V zásadě je dobré splnit 3 základní kroky pro správný výběr diamantového kotouče:



1. KROK - Co budete řezat?

Jde o nejdůležitější krok. Je nutné určit materiál, který budete řezat, protože jde o zásadní parametr který ovlivňuje výkon nástroje, tedy jeho rychlost řezání i životnost. V zásadě jde o to, že každý typ materiálu má jiné vlastnosti, na základě toho výrobci volí i jednotlivé segmenty na kotouči, potažmo složení pojiva a diamantových zrn. Samozřejmě jsou i univerzální kotouče u kterých jsou vyvážené vlastnosti pro použití například do cihly i betonu. O tom ale dále.

Řezaný materiál

Nejdůležitější je tedy vlastnost řezaného materiálu - jeho tvrdost a brusnost (abrazivita). Tyto dvě vlastnosti jsou specifické pro každý materiál a proto se používají různé typy kotoučů. Další věc je také stáří neboli vyzrálost materiálu. Například u betonu je rozdíl zdali, řežete tvrdý vyzrálý beton, nebo nevyzrálý, který je daleko měkčí.

Pro shrnutí, čím tvrdší materiál budete řezat, tím měkčí musí být pojivo segmentu a naopak. Díky tomu se docílí toho, že zrna diamantu jsou zobrazena (obnažena), na segmentu neustále a kotouč má stále dobrý řezný výkon. Naopak když nejsou zrna zobrazena (tzv. se zahladí), tak kotouč ztrácí výkon, zbytečně se přehřívá a dochází ke snížení životnosti.

Na základě těchto informací zvolte vhodný kotouč který má v popisu co nejvhodnější materiál pro vaše použití.

Kvalita řezu

Kvalitu a čistotu řezu ovlivňuje provedení segmentu diamantového kotouče. Jsou 4 typy:

1. Hladké celoobvodové (uzavřené) kotouče poskytují velmi hladký řez a minimalizují štípání hran. Jsou ideální pro řezání deskových materiálů, jako jsou keramické obklady, dlažby nebo tenké desky z přírodního kamene. Je třeba poznamenat, že u větších průměrů těchto kotoučů je nutné zajistit dostatečné chlazení vodou. Celoobvodové kotouče jsou méně vhodné pro hluboké řezy.
Nejčastější použití: Obkladači, pokrývači - keramické obklady, dlažby, tenké desky z přírodního kamene…

2. Turbo celoobvodové (uzavřené s drážkami) kotouče kombinují hladký řez s lepším chlazením než jejich plně hladké protějšky. Může se stát, že tyto kotouče mírně štípou hrany, ale jsou často využívány například pokrývači a kameníky.
Nejčastější použití: Kameníci, pokrývači - přírodní kámen, slinuté dlažby…

3. Segmentované diamantové kotouče se vyznačují lepším chlazením a odvodem odpadního materiálu z řezu. Jsou ideální pro hrubší řezání stavebních materiálů, kde hladkost hrany není prioritou. Tyto kotouče se hodí i pro hlubší řezy a jsou využívány v různých stavebních aplikacích.
Nejčastější použití: Univerzální, kde není potřeba hladkých hran.

4. Turbo-segmentované kotouče spojují výhody segmentovaných a turbo kotoučů. Poskytují rychlý řez spolu s efektivním odvodem odpadního materiálu. V současnosti jsou velmi oblíbené pro řezání betonu a armovaného betonu. Tyto kotouče jsou vhodné především pro hrubší řezy a také umožňují provádět hlubší řezy.
Nejčastější použití: Univerzální, kde není potřeba hladkých hran, na beton i železobeton.

Typy řezných diamantových kotoučů

Správný výběr řezného diamantového kotouče je klíčový pro dosažení vynikajících výsledků při řezání různých stavebních materiálů. Celoobvodové hladké kotouče poskytují hladký řez ale hůře se chladí, zatímco turbo-segmentované kotouče nabízejí rychlejší řez a lepší odvod odpadního materiálu

Hloubka řezu

Při řezání stavebních materiálů pomocí diamantových kotoučů je důležité znát maximální hloubky řezu pro dosažení nejlepšího výkonu a bezpečnosti. Zvláště u úhlových brusek při suchém řezání je nezbytné zajistit dostatečné chlazení a odvod odpadního materiálu. 

Proto při výběru správné velikosti diamantového kotouče je nutné brát v úvahu maximální hloubky řezu. Zde jsou doporučené maximální hloubky řezu pro jednotlivé průměry kotoučů při řezání za sucha:

  • Průměr 115 mm: Max. hloubka řezu 20 mm
  • Průměr 125 mm: Max. hloubka řezu 25 mm
  • Průměr 150 mm: Max. hloubka řezu 30 mm
  • Průměr 180 mm: Max. hloubka řezu 35 mm
  • Průměr 230 mm: Max. hloubka řezu 40 mm

Je důležité dodržovat tyto maximální hloubky řezu, aby se zajišťovalo odpovídající chlazení kotouče a odvod odpadního materiálu. Při potřebě řezat do větších hloubek je vhodné zvolit větší zařízení nebo provádět řez ve více pracovních krocích.

Při provádění hlubších řezů je důležité zvolit správný typ diamantového kotouče, který poskytne efektivní chlazení a odvod odpadního materiálu. Pro hluboké řezy se často doporučují segmentované diamantové kotouče. Tyto kotouče se vyznačují lepším chlazením a odvodem odpadního materiálu, což umožňuje provádět hlubší řezy bez rizika přehřátí kotouče.



2. KROK - Jakým strojem (pilou, bruskou…) budeme řezat?

Při práci s řeznými diamantovými kotouči je klíčové správně vybrat vhodné zařízení a parametry kotouče, abyste dosáhli optimálního výkonu a minimalizovali riziko poškození kotouče nebo zranění.

Ověřte si kompatibilitu kotouče s vaším strojem

Před výběrem diamantového kotouče si pečlivě prostudujte specifikace vašeho stroje. Ujistěte se, že je povoleno použití diamantových kotoučů a že jsou kompatibilní s vaším strojem nebo elektrickým nářadím. Například, diamantové kotouče určené pro řezání dřeva nebo vysokorychlostní pilové kotouče na kov by neměly být používány, protože nejsou konstrukčně uzpůsobené a mohlo by dojít k poškození kotouče nebo zranění.

Vybírejte kotouč odpovídající rozměrům a otáčkám

Vždy vybírejte diamantový kotouč, jehož vnější průměr odpovídá povoleným parametrům vašeho stroje. Na každém kotouči by měly být uvedeny maximální povolené otáčky nebo obvodová rychlost. Překročení těchto limitů může vést k poškození kotouče a ohrožení bezpečnosti. Je také důležité zohlednit optimální otáčky v závislosti na opracovávaném materiálu. U běžných strojů a elektrických zařízení nemusíte s otáčkami příliš experimentovat, ale orientační přehled optimálních řezných rychlostí pro jednotlivé materiály vám může být užitečný.

Správná hloubka řezu a chlazení

Při výběru diamantového kotouče zvažte požadovanou hloubku řezu. Některá zařízení nemusí umožňovat hluboké řezy, a proto je vhodné použít větší kotouč a mít tak rezervu. Pamatujte také na to, zda budete provádět řez za sucha nebo s vodním chlazením. Určité kotouče vyžadují chlazení vodou (řez "za mokra"), zatímco jiné kotouče jsou vhodné pro řez za sucha. Používání dostatečného množství vody při řezání může snížit množství prachu, zlepšit chladící efekt a prodloužit životnost kotouče.

Pamatujte, že při nákupu diamantového kotouče byste měli informovat prodejce o průměru vnitřního upínacího otvoru kotouče, který potřebujete pro vaše zařízení.



3. KROK - Cena kotouče (za jakou cenu vlastně řezat)?

Řezání materiálů je důležitou součástí mnoha stavebních a řemeslných prací. Při výběru diamantového kotouče je důležité zvážit několik faktorů, které ovlivňují jeho cenu i výkon.

Kvalita kotouče

Cena diamantového kotouče je často odrazem jeho kvality. Kvalitní kotouče mají vyšší cenu, ale nabízejí lepší výkon, delší životnost a spolehlivost při práci. Zaměřte se na tělo, složení pojiva segmentu, výšku segmentu a koncentraci diamantových zrn.

Pořizovací cena versus cena za řez

Při výběru kotouče se zamyslete nad tím, co je pro vás důležitější – pořizovací cena kotouče nebo cena za řez. Pokud plánujete časté a profesionální použití, vyplatí se investovat do kvalitního kotouče. I když je jeho cena vyšší, práce bude rychlejší, kvalitnější a pohodlnější. Cena za řez (plochu řezu) bude také nižší, což vám ušetří náklady dlouhodobě.

Malé rozsahy prací a příležitostné použití

Pokud plánujete pracovat s malými rozsahy nebo jen občas řezat méně náročné materiály, může být vhodné zvolit levnější kotouč s kratší životností. Pamatujte však, že cena za jednotku řezu bude vyšší, takže celkově může práce s levnějším kotoučem být dražší.

Profesionální práce s náročnými materiály

Pokud se chystáte řezat náročné materiály nebo provádět výjimečné řezání, může se vám vyplatit zapůjčit si profesionální kotouč nebo nechat práci na profesionálech. Tyto materiály často vyžadují speciální nástroje s vyšší výkonností. I při příležitostných pracích se však vyplatí investovat do spolehlivého diamantového kotouče, který vám poskytne kvalitu a výkon potřebný i při běžných řezacích pracích.

Skladování a životnost kotouče

Diamantové kotouče mají tu výhodu, že je lze skladovat dlouhodobě bez zkázy. Pokud se rozhodnete investovat do kvalitního kotouče, můžete si ho ponechat po delší dobu a použít ho znovu a znovu. Zvolte takový kotouč, který vyhovuje vašim potřebám, a máte jistotu spolehlivosti i po delší době.

Produkt byl přidán do seznamu oblíbených
Produkt byl přidán k porovnání.